Inbraak voorkomen? Begrijp eerst hoe inbrekers te werk gaan.
Inbraakpreventie begint bij inzicht in de werkwijze van inbrekers.
Een inbreker komt zelden onvoorbereid. Vaak wordt er vooraf geobserveerd, getest en geprobeerd en dat gaat slimmer dan u denkt. Door te begrijpen hoe inbrekers te werk gaan, kunt u zich beter voorbereiden. We zetten drie inbraakmethodes op een rij, gevolgd door praktische tips om uw woning te beveiligen.
-
De truc met het boorgaatje
Bij deze methode boren inbrekers een klein gaatje vlak bij het slot van de voordeur. Via dat gaatje manipuleren ze met een stuk ijzerdraad het slot of de binnenzijde van de deurkruk. Deze techniek wordt vaak toegepast bij oudere deuren of sloten zonder kerntrekbeveiliging.
Voorkomen: Zorg voor moderne sloten met een SKG-keurmerk en kerntrekbeveiliging. Een anti-inbraakstrip maakt het extra moeilijk om bij het slot te komen.
-
De test met een stuk plakband
Een subtiele truc: inbrekers plaatsen een stuk karton, plakband of magneet tussen de deur of het kozijn. Als dat er na een dag nog zit, weten ze dat er niemand is binnengekomen en dus dat de bewoners waarschijnlijk op vakantie zijn.
Voorkomen: Vraag buren of bekenden om regelmatig de post weg te halen en een oogje in het zeil te houden. Zet ook een tijdschakelaar op verlichting binnen, zodat uw woning bewoond lijkt.
-
De babbeltruc of ‘sociale scan’
Sommige inbrekers bellen gewoon aan, bijvoorbeeld verkleed als bezorger, glazenwasser of medewerker van de energieleverancier. Ze gebruiken het moment om binnen te kijken, vragen te stellen over uw aanwezigheid of te checken of er een alarmsysteem hangt.
Voorkomen: Wees terughoudend met informatie. Vraag altijd om legitimatie en laat onbekenden niet zomaar binnen, zeker niet als u het niet vertrouwt. Noteer opvallend gedrag of kentekens en meld dit bij de politie.
Wat kunt u zélf doen aan inbraakpreventie?
Naast het herkennen van slimme inbraakmethodes, kunt u zelf veel doen om uw woning onaantrekkelijk te maken voor inbrekers:
- Investeer in goed hang-en-sluitwerk op deuren én ramen.
- Verlicht donkere plekken rondom uw huis met bewegingssensoren.
- Gebruik tijdschakelaars voor binnenverlichting als u van huis bent.
- Laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen zoals laptops of sleutels op de gangtafel.
- Verstop geen sleutel onder een bloempot, inbrekers weten precies waar ze moeten zoeken.
- Kies voor een alarmsysteem om uw woning te beveiligen. Wanneer u kiest voor een meldkamer koppeling is er altijd directe opvolging bij een poging tot inbraak, ook als u er zelf niet bent.
Alarmsysteem met meldkamer: beveiliging die verder gaat
Preventieve maatregelen helpen, maar een professioneel alarmsysteem met meldkamer maakt echt het verschil. Bij een poging tot inbraak wordt niet alleen een luid alarm geactiveerd, maar wordt ook direct een melding gestuurd naar de meldkamer. Een beveiliger beoordeelt de situatie, neemt contact op en schakelt, als het nodig is, direct de hulpdiensten in.
Het resultaat? Snelle opvolging én een gerust gevoel. Ook als u zelf even niet oplet of niet thuis bent.
Bij Alarmed is uw veiligheid onze zorg.
Wij bieden gecertificeerde alarmsystemen die gebruiksvriendelijk zijn én zijn aangesloten op de meldkamer. Zo bent u altijd beschermd, dag en nacht.
Meer weten? Neem direct contact op voor vrijblijvend en deskundig advies.